Betöltés...

DÉNES NATURA KUSZKUSZ 500G

A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. A
kuszkusz berrber eredetű szó, olyasmit jelentett, hogy jól megsodort. A kuszkusz
észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű
búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, sodornak össze kevés sós vízzel
addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem
válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a
háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot
szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát. A jó kuszkusz a készítés
során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk
néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz. Kuszkusz felhasználása Lapos
cserépedénybe öntjük, majd fokozatosan 6 dl sós vizet keverünk bele, közben
morzsolgatjuk, hogy egyenletesen szívja a vizet. Tíz percig állni hagyjuk, majd
belekeverünk két evőkanál olajat. Két kézzel morzsolgatva alaposan fellazítjuk,
majd 200şC-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor már erőteljesen
gőzölögni fog (nagyobb mennyiségnek hosszabb idő kell). Tálalás előtt 40 gr
kisebb kockákra vágott vajat dolgozunk bele (vagy két kanál olajat). A sós vizet
helyettesíthetjük húslevessel is. Recept Édes kuszkusz Apró kuszkuszból készül
(ezt hívják szeffának), forrón tálaljuk, igen jól illik hozzá egy pohár
narancsvirággal illatosított tej. Fél kg átgőzölt kuszkuszba belemorzsolunk 60
gr vajat és két evőkanál cukrot. Jó alaposan fellazítjuk. Kitesszük egy tálra,
meghintjük porcukorral és fahéjjal. Mazsolát és pirított mandulát, vagy datolyát
és durvára vágott diót adunk hozzá. Tálaláskor mézet, további szárított
gyümölcsöket, gárnátalmamagot, szőlőt, pirított magvakat teszünk az asztalra,
melyekből mindenki ízlése szerint vehet hozzá. Zöldséges kuszkusz A zöldséges
keverékhez: 2 póréhagyma, 1 kaliforniai paprika, 2 bébicukkini, 1 padlizsán,
halványító zeller, fél kínai kel, olívaolaj, grill fűszersó. A kuszkuszhoz: 1
bögre kuszkusz (couscous), 1,5 bögre forró zöldséglé, 1 marék olajos mag
(szezám, len, szeletelt mandula, stb), 1 marék mazsola Az olajat egy teflonwokba
öntöm. Felszeletelem a zöldségeket, majd összepárolom őket (először a hagymát,
majd a paprikát, a kelt, a zellert, aztán a cukkinit és a padlizsánt pirítom, a
gomba csak a végén jön ebbe bele). Amíg párolom a zöldségeket, a kuszkuszt
felöntöm egy nagy bögre forró zöldséglével, és letakarom, hogy megduzzadjon. Ha
kész, belekeverem a mazsolát, majd a tetejét pirított magokkal szórom meg. Erre
halmozom a párolt zöldségeket. Nagyon finom, laktató étel! Kuszkusz zöldségekkel
1 pohár kuszkusz, 1 lilahagyma, 1 sárga húsú paprika, 1 kaliforniai paprika, 2
cikk fokhagyma, 6 evőkanál olivaolaj, 1 csipetnyi bazsalikom (vagy friss néhány
levél) A kuszkuszt sós vízben elkészítjük (nem kell hogy főjön, csak lobogó
vízbe dobjuk, és a tűzről levéve 5-10 perc alatt megdagad, megpuhul. Leszűrjük.
Közben az olívaolajban elkeverjük a bazsalikomot, majd a felkockázott nyers
zöldségekre öntjük, és összekeverjük. Ha előbb elkészítjük, hűtőben is állhat
negyedórát. A leszűrt kuszkuszhoz keverjük a fűszeres, olívaolajos zöldféléket.
Ha van esetleg néhány koktélparadicsomunk, hozzáadhatjuk. Könnyű nyári vacsora
lehet, de köretként is megállja a helyét. Párolt zöldségekkel készült
kuszkuszköret 2 bögre vegyes zöldség (lehet mirelit is, pl. répa-borsó keverék)
Kevés vajon vagy olívaolajon valamilyen kellemes fűszerkeverékkel megpároljuk a
zöldségeket, majd hozzákeverjük a szokott módon elkészített kuszkuszhoz.
Tetejére pirított hagymakarikákat teszünk nem csupán díszítésként, hanem az ízek
fokozásaképpen is. Húsételek mellé kiváló köret lehet. Kiszerelés: 500 g
Kuszkusz zöldségekkel 1 pohár kuszkusz 1 lilahagyma 1 sárga húsú paprika 1
kaliforniai paprika 2 cikk fokhagyma 6 evőkanál olivaolaj 1 csipetnyi bazsalikom
(vagy friss néhány levél) A kuszkuszt sós vízben elkészítjük (nem kell hogy
főjön, csak lobogó vízbe dobjuk, és a tűzről levéve 5-10 perc alatt megdagad,
megpuhul. Leszűrjük. Közben az olívaolajban elkeverjük a bazsalikomot, majd a
felkockázott nyers zöldségekre öntjük, és összekeverjük. Ha előbb elkészítjük,
hűtőben is állhat negyedórát. A leszűrt kuszkuszhoz keverjük a fűszeres,
olívaolajos zöldféléket. Ha van esetleg néhány koktélparadicsomunk,
hozzáadhatjuk. Könnyű nyári vacsora lehet, de köretként is megállja a helyét.
Párolt zöldségekkel készült kuszkuszköret 2 bögre vegyes zöldség (lehet mirelit
is, pl. répa-borsó keverék) Kevés vajon vagy olívaolajon valamilyen kellemes
fűszerkeverékkel megpároljuk a zöldségeket, majd hozzákeverjük a szokott
módonelkészített kuszkuszhoz. Tetejére pirított hagymakarikákat teszünk nem
csupán díszítésként, hanem az ízek fokozásaképpen is.Húsételek mellé kiváló
köret lehet.

Tovább
Adatlap
Ár: 795 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.05.14
Eddig megtekintették 2 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

DÉNES NATURA KUSZKUSZ 500G
Lehetőségek
Megosztók

Egyéb börze rovaton belül a(z) "DÉNES NATURA KUSZKUSZ 500G" című hirdetést látja. (fent)